top of page
  • Chantal Liseur

Gebruik je je deksel als voedingsbodem?


Onderstaand gastblog ontving ik naar aanleiding van het persoonlijk ontwikkeltraject van Chantal Liseur. Zij werkt als teamleider Backoffice in de Apotheek van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

"Hoe een kop koffie en een mandarijnenschil kan leiden tot een openbaring."

"Hoe komt dit cluster aan bod in mijn leven en werk?"

Een tijd geleden kwam ik in contact met Eline en was sceptisch. Niet om wat ze zei of wat dan ook. Maar als een nuchter, pragmatisch, logisch denkend mens parkeer je alles wat niet echt in je straatje past in het hokje “ zweverig” .

Ik heb toch toegegeven aan een traject met haar en het begon op het moment dat ik de Trimetrix EQ ontving. Al lezend kwam ik langs de top 4 Driving Forces (drijfveren) en waar ik mijzelf een belangrijke vraag moest stellen: Hoe komt dit cluster aan bod in mijn leven en werk? Tijdens de sessie namen wij een aantal gedragsstijlen door en gaandeweg gaf ik casussen door om te bespreken. Vragen als: ”Wat heb je nodig”? heb ik vaak gehoord en ik nam het soms erg licht op.

Mijn ontwikkeling begon omdat ik in mijn Top 4 van de Driving Forces 1 item had ingezet. Het gaat om “ onderzoekend”.

Definitie: "De gedrevenheid om (nieuwe) kennis te vergaren. Mensen met deze instelling zijn nieuwsgierig naar de feitelijke waarheid. Willen zaken zelf onderzoeken, toetsen, bevragen en zijn nooit uitgeleerd!"

Lees: “Hier krijg ik werkelijk energie van in mijn leven en in mijn loopbaan”.

Ik heb de onderzoekende drijfveer ingezet om meer te weten te komen over gedragsstijlen in mijn leidinggevende positie en het zweverige te toetsen.

Ik heb veel geleerd over EQ, zelfregulatie, zelfbewustzijn, empathie en sociale vaardigheden. Hoe en wanneer ik ze kan inzetten. Met al deze tools in mijn rugzak heb ik een kijkje mogen nemen in wie ik ben en aan mijn eigen ontwikkkeling mogen beginnen. Het durven gaan naar een plek die pijn doet, of waar ik bewust of onbewust een deksel op heb gezet was nieuw voor mij. Maar ook hoe ik soms die deksel kon gebruiken ter verdediging was een “Eye opener”.

Door de juiste vragen te stellen en mij uit te dagen wist Eline mij op een weg te begeleiden die voor mij onbekend was maar die ik met beide handen heb gegrepen. Ik ging ervoor en was soms bewust van mijn gedragsstijlen, handelingen en soms ook weer niet. Gelukkig kon ik dit altijd bespreekbaar maken.

"Hoe een kop koffie en een mandarijnenschil kunnen dienen tot een openbaring."

In mijn voorlaatste sessie was ik alleen aan het vertellen over mijn leven en loopbaan van de aflopen periode en keek terug op hoe ik was begonnen. Mijn ontwikkeling was een openbaring voor mijzelf maar ook voor Eline. Een kop koffie en een mandarijnenschil dienden om de metafoor kracht bij te zetten.

Alle tools die ik heb gekregen in de afgelopen periode tijdens de sessies hebben mij de mogelijkheid gegeven om de deksels op te tillen en te kijken, met als doel het nooit meer als deksel te gebruiken maar als voedingsbodem. Niet alleen bij mijzelf maar ook bij anderen.

Wat is mij bijgebleven?

De rust, de vragen, de uitdagingen en de aanpak van Eline. Het zal niet zijn wat je verwacht, maar als je hieraan toegeeft dan kom je ergens. Je komt op een pad dat onbekend is, een pad dat je zal doen ontwikkelen, een pad dat je verder brengt en jou zal doen bloeien.

Het is je gegund, ga ervoor en ik daag je uit met het volgende:

"Ga je je deksel gebruiken als voedingsbodem of zal het voor altijd een deksel blijven?"

December 2019, Chantal Liseur

Teamleider Apotheek, Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie

76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

begeleiding in verandering

bottom of page