top of page
  • Foto van schrijverEline Ruinemans

Hoe voorkom je die crisis?

Bijgewerkt op: 15 mrt.


Verbindende zakelijkheid. Moedige kwetsbaarheid. Warme nuchterheid.

Verrassende tegenstellingen? Tegenpolen kunnen funest zijn, of juist verrijkend.

Een nuchtere handdruk met een welgemeende glimlach. De moed om loepzuiver te benoemen waar het ongemakkelijk voelt. Heldere kaders met oog voor de mens, waarbij hoofd en hart samenwerken. Vanuit feiten én de onderstroom het masculiene en het feminiene verbindend.


Hoe doe je dat dan?

Als je in een samenwerking analytisch én verbindend te werk gaat, is de kans op een crisis kleiner, doordat je meerdere invalshoeken gebruikt. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om zo'n samenstelling van woorden juist aan te scherpen. Scherpe zakelijkheid of dappere daadkracht. Met het gevaar dat je je doel voorbijschiet en snoeihard de crisis in dendert.


In mijn boek Dialoog in Crisistijd (2022) lees je hoe je de dialoog aangaat om een kloof te overbruggen. Is het dan eigenlijk al te laat? De kloof of crisis is er al.


Onderzoek

In mijn onderzoek naar taalvormen die een crisis situatie weergeven, ontdekte ik dat we vaak verwijzen naar een passieve vorm, alsof het ons is overkomen.

Kijk maar:

  1. De pleuris is uitgebroken.

  2. De storm is losgebarsten.

  3. De bom is gebarsten.


Logischerwijs hebben we invloed op het voorkomen van een crisis. En weet je wat opvalt? In onderstaande uitdrukkingen wordt actieve waarneming door zintuigen expliciet benoemd, al eeuwen lang.

Kijk maar:

  1. De bui zien hangen.

  2. Een oogje in het zeil houden.

  3. De vinger aan de pols houden.


Het sluit aan bij mijn visie op lichaamsgerichte dialoog. Een crisis in jezelf of in je omgeving is vaak te voorkomen door bijtijds te voelen wat je wil zeggen en niet te wachten tot de bom is gebarsten.


Hoe is dat bij jou, in je team of organisatie? Wordt er ijskoud geoordeeld of is er ruimte voor waarneming en het uitspreken van verlangen of ongemak.

Of zit je er tussenin? Ik weet het: dialoog vraagt oefening. Wil je een tijdje hulp? Ik loop graag een eindje met je op, vanuit zakelijke verbinding om de crisis te voorkomen.


Het glas in lood van conferentiecentrum en kloosterhotel Samaya inspireerde me voor dit blog. Met kraakhard materiaal juist zachtheid en geborgenheid uitstralen, dat is pas een kunst. Met inspiratie vanuit de traindetraineropleiding Embodied Learning, op uitnodiging van Paula Kolthoff.


Eline Ruinemans


info@elineconsult.nl of 061466979688 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


begeleiding in verandering

bottom of page