top of page
  • Foto van schrijverEline Ruinemans

Water als verbindende kracht


“Señora, het spijt me. U kunt het water uit de kraan hier niet drinken, door een probleem met de voorziening in ons dorp. U kunt drinkwater halen uit de fuente naast de kerk.” Gelukkig is mijn Spaans zo goed, dat ik versta wat Maria Jesús me probeert duidelijk te maken. Toch check ik nog even, gebarend… dus met déze jerrycan water halen om te drinken. “Si Señora”.

Afijn, zo deed ik het tijdens mijn stage in Mexico jaren geleden ook, het heeft wel iets.

Doorkijkje in het bergdorpje

Ik ga op pad om water te halen. Zo’n 200 meter de heuvel op. Het kerkje van het bergdorpje is niet te missen. Maar de fuente? Ik stel me een fontein of waterput voor. Ik vind wél een grote trog, gevuld met water, vol alg en soort groen snot. Mmm… is dat het nu? Ik haal mijn hand erdoor. “Ach, niet zo verwend doen Lien”, spreek ik mezelf toe. Voorzichtig duw ik de flinke jerrycan het water in. Eerst de onderkant, met de nodige weerstand.

Achter me hoor ik getik. Het blijkt de wandelstok van een zowel tandloos als tijdloos vrouwtje dat, zo snel als ze kan, naar me toe komt lopen.

“No no no no!”, roept ze behoorlijk fel. Ik stop abrupt. Ze heeft het tegen mij, verder is er immers niemand te bekennen. Tik tik tik… haar stok verraadt haar opwinding. Ze komt dichterbij. Ik houd mijn adem in en voel een soort angst, zou ze me slaan?

Er verandert iets in haar houding. “Mi hija (mijn dochter), así”! Ze wijst naar een minuscuul pijpje, links bovenin de bak. Er zit ongeveer 10 centimeter tussen het uiteinde en het groenige wateroppervlak. Aha! Heel rustig neemt ze de jerrycan over en soepel houdt ze de opening onder het pijpje. Het heldere water vult de jerrycan. Ik neem het van haar over en ze blijft rustig, op haar stok leunend, staan kijken.

We blijven nog even napraten over haar rustige leven in het dorpje. Ze zegt… “echt verschrikkelijk, dat we het water uit de kraan thuis niet meer kunnen drinken. Maar weet je, onze fuente brengt me in contact met mensen zoals jij. Me calienta el corazón”.

En dat verwarmt ook mijn hart, ondanks of dankzij het heldere koude water.

Eline Ruinemans

Augustus 2019

46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

begeleiding in verandering

bottom of page