top of page
Foto van schrijverEline Ruinemans

Handvat: vijf regels in een (online) gesprek

Bijgewerkt op: 15 aug 2022

Je herkent het vast. Een teamvergadering die uitmondt in een discussie zonder einde, waarin energie zienderogen wegebt. Gáán we weer... Het besluit wordt uiteindelijk genomen onder tijdsdruk door degene met de grootste mond. Wat er wérkelijk speelt, blijkt in de groepsapp na afloop. Onrust.


Het kan ook anders! En in feite is het heel eenvoudig. Ik bied je hierbij een handvat, waarbij je je hand als ezelsbruggetje gebruikt.




Houd je hand omhoog en steek één voor één je vingers op, begin bij je duim. Dit werkt ook prima online. Iedere vinger staat voor een basisregel.

  1. Duim: Luister met respect om te begrijpen. De duim steek je ook op wanneer je iets goed vindt.

  2. Wijsvinger: Stel je oordeel uit. Leg niet te vlug je mening op tafel, door te schieten op een ander. De wijsvinger wordt nogal eens gebruikt om schuldigen aan te wijzen.

  3. Middelvinger: Stel heel veel goede vragen. De middelvinger is de langste en bestaat uit drie kootjes, vraag drie keer door.

  4. Ringvinger: Bouw verder op de ideeën van de ander en respecteer de ander. De ring aan een ringvinger herinnert je aan verbondenheid.

  5. Pink: Hou het kort en bondig als je iets zegt. De pink is de kortste vinger. Oorspronkelijke bron van vijf regels in dialoog: Dialogue Learning Centre

En als je merkt dat het weer alle kanten opgaat, kom gerust op de regels terug. Het werkt! Probeer het eens uit. Ik ben benieuwd naar je ervaring.


Zoek je professionele gespreksbegeleiding, omdat je zelf deelneemt aan een belangrijk gesprek? Of omdat je een frisse blik op je vergadering wilt? Je komt er simpelweg samen niet uit? Durf te vragen. Dit is mijn vak en ik vind het geweldig om te doen, juist als het spannend is. Ik denk dan met je mee en maak een passend voorstel.


En weet je, je hebt zojuist een sneak preview gelezen van mijn boek in wording: Dialoog in Crisistijd. Een handboek voor begeleiders van gesprekken, zoals leidinggevenden, coaches en HR professionals. Het boek staat vol theorie, handvatten, praktische oefeningen en visuals, om samen het goede gesprek te voeren.










282 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


begeleiding in verandering

bottom of page