top of page
  • Foto van schrijverEline Ruinemans

Anders kijken vraagt moed

Dit artikel is verschenen in de Absorber, het personeelsblad van Essity Nederland

Eline Ruinemans – extern | Een metafoor. De eekhoorn die een brede rivier over wil steken, heeft een lastige taak. Zwemmen is immers niet zijn favoriete bezigheid. De bever kan wel een dam bouwen, zodat de eekhoorn erover heen kan kruipen. Een kwestie van anders kijken én communiceren, maar dat vraagt moed. In gesprek met Essity teamleden over veerkracht hoor ik regelmatig dat iemand behoorlijk vast zit en het gevoel heeft dat ‘dom doordoen’ de enige optie is. Tot het op is.


Een gevoel van schuld of schaamte blijkt vaak de oorzaak. De eekhoorn schaamt zich dat hij nooit heeft leren zwemmen, maar durft het niet te benoemen. Hij geeft en passant de bever de schuld dat er geen dam is gebouwd. Maar hé, de bever wist van niks. Terwijl hij best wil helpen.


Neem Karel. Aan hem werd gevraagd de protocollen te herschrijven. Natuurlijk wil hij dat, maar eigenlijk heeft hij niet voldoende kennis van die machine. Bovendien is schrijven niet echt zijn ding. Trots ploetert hij voort, dan moet het toch goed komen… Ik nodig hem uit om de hulpvraag aan zijn collega wél te stellen. Een gezamenlijke inspanning zorgt juist voor een beter protocol, dat de fabriek beter helpt. #durftevragen #slimbekeken


Wanneer je denkt vanuit schuld en schaamte, blijf je hangen in het verleden. Hiermee leg je invloed en veerkracht buiten jezelf. Maar wat is er echt aan de hand, waardoor je iemand de schuld geeft of schaamte voelt over een situatie? Hoe kun je anders naar een situatie kijken? Wat heb je zelf te doen om samen het verschil te maken? Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Wat is er nú nodig om het teamproces te verbeteren en vanuit energie samen te werken?


Tim vindt dat men geen waardering meer heeft voor elkaar. Met luide stem vertelt hij hoe hij behandeld wordt. ‘Dat is toch respectloos!’ ‘Wat betekent respect dan voor je?’ ‘Nou, dat je naar elkaar luistert. En dat je gehoord wordt. Zoals nu.’ Eline: ‘Wat houdt je tegen?’ ‘Zo, die komt binnen… Ok, ik ga het zelf op deze manier proberen, spannend. Maar als ik respect laat zien, zie ik het wellicht terug.’


Lees hier het hele artikel:


 

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


begeleiding in verandering

bottom of page