top of page
  • Foto van schrijverEline Ruinemans

Transformatie, van stress naar ontspanning

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2021


Vanochtend voerde ik mijn eerste online coachgesprek via ZOOM, inspelend op het advies om voorlopig thuis te werken. Hoewel een wandelgesprek lonkt, verloopt het verrassend positief.

Eerder in het traject heeft mijn klant binnen haar netwerk gevraagd welke kwaliteiten de ander in haar ziet. Uiteraard omschrijft zij ook haar eigen kwaliteiten. Ze staan in een overzicht. Op de vraag, welke van kwaliteiten dienen je nog wel en welke niet meer, is het even zoeken.

Een oefening uit mijn toolbox, met de kardinale deugden, helpt in het antwoord op de vraag. Cardo betekent 'scharnier' in het Latijn. De 4 kardinale deugen zijn die deugden waar het letterlijk om draait. Moed, Maat, Rechtvaardigheid en Wijsheid.

Vriendelijkheid als voorbeeld

Wie op onvoorzichtige of onrechtvaardige wijze vriendelijk is, of wie geen maat weet te houden in zijn vriendelijkheid, of niet de moed heeft om ook vriendelijk te zijn als dat gevaar oplevert, die heeft niet echt de deugd van de vriendelijkheid. Mijn moeder zei vroeger: als er TE voor staat, klopt het niet. Met tevredenheid als grote uitzondering.

De oefening met kardinale deugden passen we toe op de meest benoemde kwaliteiten. Perfectionisme blijkt niet langer de juiste maat, terwijl mijn klant nauwkeurigheid als plezierig ervaart. Zo benoemt ze ook dat betrouwbaarheid prettiger voelt dan een overmaat aan verantwoordelijkheid.

Bij de afronding van ons gesprek, benoemt ze dat ze veerkracht ervaart, door letterlijk van uitersten naar het juiste midden te kiezen, net als op een trampoline. Transformatie, van stress naar ontspanning.

Ik ben trots op je!

Eline Ruinemans

Maart 2020


49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

begeleiding in verandering

bottom of page