top of page
  • Foto van schrijverEline Ruinemans

Blog: Over mannen en mokken


Dinsdagmiddag, half twee. Zeven stoere mannen aan een tafel. Koffie. Regendruppels tegen het raam begeleiden de carnavalsmuziek die doorklinkt van buiten. Zo start de teamworkshop 'Invloed op je krachtenveld'.

"Tja, alles gaat goed eigenlijk. We hebben het druk, vanavond is het carnavalsbal en wij zorgen voor de techniek. Maar we zitten hier toch, dus laten we aan de slag gaan."

"Prachtig, laten we jullie krachtenveld inzichtelijk maken, met wie werken jullie samen, intern maar ook extern?" De mindmap is snel gemaakt en geeft helder weer wie de samenwerkingspartners zijn. Diverse smileys illustreren waar het goed verloopt, maar ook waar het schuurt.

"En wat als je de ander niet begrijpt?" vraag ik. "Dan laten we elkaar met rust. Dan is er toch geen land mee te bezeilen." Een collega merkt op: "Tja, emotie is niet onze sterkste kant."

Mmm... de middag loopt niet lekker. Ik besluit om dit te benoemen, vanuit mijn eigen kwetsbaarheid. "Wat hebben jullie nodig?"

"Koffie!" roept de tot nog toe rustigste man van het gezelschap. Hij voegt de daad bij het woord. "Doe allemaal effe je naamsticker op je mok, dat is makkelijker." Lekker praktisch, ik geniet van de creativiteit die ineens loskomt.

Tien minuten later, met verse koffie in ieders eigen mok, doe ik een voorstel. "Interessant dat jullie elkaar met rust laten, als de ander loopt te mokken, maar wat los je ermee op? Is dat ook wat de ander wil? Ik vraag jullie om je eigen gebruiksaanwijzing eens op te schrijven, op een half A4tje."

Veertien grote ogen kijken me aan.

"Bedoel je dat ik mijn eigen gebruiksaanwijzing moet schrijven?" "Inderdaad."

En dan gebeurt het... met grote bevlogenheid gaan ze los.

Vanuit de puurheid die hen zo siert, ontstaan oprechte levensverhalen.

De dialoog die volgt gaat over zelfvertrouwen, lef, moed, kwetsbaarheid en vooral het verlangen om er te mogen zijn en samen het verschil te maken.

Wie wil er nog koffie? Handig, die mokken zo.

Eline Ruinemans

Maart 2019

Eline Consult begeleidt teams in verandering, met verse koffie;)


62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

begeleiding in verandering

bottom of page