top of page
  • Foto van schrijverEline Ruinemans

Werkgeluk


Met een glimlach kijk ik terug op de workshop Werkgeluk, die ik laatst mocht geven.

De dag lijkt gedoemd te mislukken, een onvoorziene wegomleiding, het laminaat in de vergaderzaal ligt er deels uit door een ongelukje de dag ervoor en de beamer is in geen velden of wegen te bekennen.

Het roept een creatieve staat van alertheid in me op. Dan doen we het anders…

Als de deelnemers, nieuwsgierig en vol verwachting, binnendruppelen, ben ik er klaar voor. “Wat betekent Werkgeluk voor je”? Waardering staat hoog op het lijstje, hoor ik al snel. In één op één gesprekjes verkennen we energievreters en energiegevers. “Waar schuurt het? Waar bloei jij van op? Wat zijn je drijfveren? In feite, waar kom je je bed voor uit”?

Er wordt op de deur geklopt. Een enthousiaste tapijtenmeneer. Of hij even een tijdelijk tapijtje over het ruwe beton mag leggen, een half uurtje maar. “Meisjes”, vraag ik. “Wie kent er een andere ruimte waar we even mogen zitten”? Ik overleg met de tapijtenmeneer of hij over zijn drijfveren wil vertellen tijdens zijn reparatie, als we geen andere ruimte kunnen vinden. Dat wil hij wel. De bereidwilligheid van de groep is groot. We vinden een andere ruimte, waardoor we helaas de drijfveren van de man in kwestie niet horen. Ik waardeer zijn hulpvaardigheid, enthousiasme en flexibiliteit, om zijn werk te kunnen doen. Ook dat is werkgeluk.

Teruggekomen in de met tapijt geplakte vergaderzaal, is er verdieping ontstaan, doordat men durft te benoemen wat echt leeft, over groepjesvorming, assertiviteit en zorgvuldig voorraadbeheer. Oprecht inlevingsvermogen en een gezonde dosis humor zorgen voor veiligheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen. “Hoe houden we deze openheid vast? Hoe leren we elkaar écht beter kennen”, is de vraag. Dat begint vaak met waardering.

Snel schakelend, nodig ik uit om lootjes te trekken, met de vraag om aan het eind van de workshop persoonlijk waardering uit te spreken naar elkaar. Maar er gebeurt iets anders…

Lootjes trekken? Wij gaan samen Sinterklaas vieren! Spontaan ontstaat een soort ondeugend wij-gevoel, om vanuit betrokkenheid, scherpe humor en creativiteit elkaar op te zoeken. Het geeft energie. De waardering is er ook, dat kan gelukkig op vele manieren.

Lekker gewerkt, met een glimlach geniet ik na.

Eline Ruinemans, november 2018

77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

begeleiding in verandering

bottom of page