top of page
  • Foto van schrijverEline Ruinemans

Creatief denken, een talent?


Tijdens de talentencarrousel delen (groot)ouders en verzorgers hun talent met leerlingen van de basisschool, het laatste uurtje op vrijdagmiddag. Regelmatig zet ik ook mijn talent in, van deugdenbingo tot schilderen met zelfgemaakte walnotenverf. Vandaag kies ik voor Creatief Denken.

Deze keer mag ik een groepje nieuwkomers begeleiden, kinderen die ongeveer een jaar in Nederland zijn en wekelijks vanuit heel Dalfsen op deze school samen komen, met interculturele achtergrond. Ik herken een aantal kinderen van de prachtige voorstelling die ze onlangs, samen met andere kinderen, opgevoerd hebben in het lokale theater. Dat schept meteen een band.

Het vrijdagmiddagtemperament is duidelijk voelbaar. Ik vraag de groep wat geluk voor hen betekent. Best spannend, gezien de achtergrond van sommige kinderen. Toch sprankelen hun ogen. Voetballen, juf. Karate spelen. Maar ook, ik weet het niet… De openheid en aandacht voor elkaar is aandoenlijk.

De beweeglijkheid is groot. Er wordt een behoorlijk beroep gedaan op mijn eigen creatief denken. Ik gooi het beoogde programma om. ‘De jongens tegen de meisjes’ werkt altijd. Rijtje jongens, rijtje meisjes. Van groot naar klein. De jongens winnen. Ik vraag de kinderen om ideeen. “Op schoenmaat juf!” Grappig, dat had ik zelf niet bedacht. De meisjes kijken elkaar aan en vertellen elkaar hun schoenmaat. De jongens kijken onder hun schoenen en trekken ze zelfs uit om de maat te kunnen zien. 3x raden wie er nu wint.

De stemming stijgt. Het is 1-1.

“Op alfabetische volgorde van de eerste letter van je voornaam”, opper ik.

Iedereen is er snel bij. De meisjes winnen weer…althans zo lijkt het. De kleinste jongen roept: “Juf juf, het klopt niet, ze spelen vals. Twee meisjes hebben de zelfde voorletter, dus ze moeten naast elkaar staan en ze staan achter elkaar. De jongens hebben gewonnen!” De meisjes in verweer…

“We kijken ook naar de tweede letter en daarom staan we achter elkaar.”

Tja, wat te doen? Het is maar net hoe je het bekijkt.

Een groot compliment voor hun creatieve denken en samenspel.

Ik geniet van het talent.

Eline Ruinemans, juli 2018


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

begeleiding in verandering

bottom of page