top of page
  • Foto van schrijverEline Ruinemans

Een frisse wind erdoor


De herfst nodigt uit om op te schonen en ruimte te creëren. Bomen ontdoen zich van blad, om ruimte te maken voor jonge scheuten. Een natuurlijk proces.

Wat motiveert jou om op te schonen? Is het een natuurlijk proces of heb je een impuls nodig? Voel je urgentie? Betekent het...de vuilnisbak vaker legen? Of gaat het om anders vuil inzamelen? Anders naar vuil kijken? Heeft het wel met vuil te maken?

Nee, voor mij gaat het nu niet om vuil. In feite wil ik meer invloed op wat ik belangrijk vind. Zelf aan de knoppen zitten. En dan is opschonen wel toepasselijk, maar vuil niet per se. Het gaat om optimaal plezier creëren in wat ik doe en bereik, praktischer en zonder gedoe.

Ik voel urgentie. Zomerkleren maken plaats voor winterkleren. Ook hier heb ik keuzes in gemaakt. Het afgelopen jaar heb ik opgeschoond in mijn lijf, met 2 maatjes minder als plezierig resultaat.

Vervolgens ga ik digitaal opschonen. Ik maak schoon schip met een aantal digitale nieuwsbrieven, die ik niet meer relevant vind. En sommige apps blijk ik zelden te gebruiken. Er ontstaat ruimte voor vernieuwing. Welke apps zouden mijn leven makkelijker maken? Ik vraag een paar vrienden, die op dit vlak meer tot de early adopters behoren dan ik… Vandaag heb ik Tikkie, Klippa, Spotify, mobiel bankieren en nog wat apps gedownload. Gewoon, om het leven gemakkelijker en leuker te maken. Het voelt goed om keuzes te maken en zelf aan de knoppen zitten, ook wel je zelfregulerende vaardigheden genoemd.

Opgeschoond voelt opgeruimd, met ruimte en beweging van binnen naar buiten en andersom. Heerlijk, die herfst…

Wil je ook opschonen of is het gewoon nodig? In je organisatie, je team of gewoon zelf? Ik denk graag met je mee.

Oktober 2017, Eline Ruinemans

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

begeleiding in verandering

bottom of page