top of page
  • Foto van schrijverEline Ruinemans

Hoe je eenheid creëert in diversiteit


16.000 studenten gaan verhuizen naar één opleidingscampus, vanuit een grote diversiteit aan gebouwen in de hele stad.

Aan mij de vraag om hier een efficiencyslag in te maken, om de ruimte zo goed mogelijk te benutten en de mogelijkheid te creëeren om alle lesuren in één rooster te verwerken. De student en het onderwijs staan hierin centraal. Verbinding, positieve beleving en ontmoeting spelen een belangrijke rol.

Welke factoren spelen een rol?

Vierkante meters, de factor tijd, logistiek en menselijke overtuigingen. De vierkante meters zijn helder. De factor tijd is gecompliceerder want niet alle colleges duren even lang. De ene opleiding hanteert een college van 45 minuten, ergens anders duurt het 60 minuten. Ook de opvattingen over wat ‘goed’ is, verschillen sterk van elkaar.

In dialoog met deskundigen

Door een dialoog op gang te brengen tussen de instituutsdirecteuren, roosteraars en een panel van studenten, ontstaat de wil om eenheid te creëren in de diversiteit. Met nieuwsgierigheid naar elkaars beweegredenen en ervaringen en respect voor de verschillen. Want, zo blijkt, op een sportopleiding werkt het niet om te turnen na het zwemmen. ‘Daar krijg je blaren van’.

Hoe creëer je eenheid?

We hebben samen gezocht naar de grootste gemene deler, in dit geval de factor 15. De meeste colleges bestaan immers uit een meervoud van 15 minuten. Dit blijkt een logistieke oplossing voor de volle bussen ’s ochtends, maar botst met de verschillende starttijden van het eerste uur die de opleidingen hanteerden. Hier komen de overtuigingen om de hoek kijken; “Het is altijd zo geweest, wij starten om 10 voor 9”. Kijkend naar het grotere perspectief én in verbinding met elkaar, wordt het hogere doel helder. Uiteindelijk wordt besloten de eerste les om 8 uur te laten starten en vandaar uit verder te bouwen met de factor 15. Zo kan een lesuur best het 5e kwartier beginnen. Gaandeweg ontstaat er één rooster, gebaseerd op verbinding en overlap in de essentie. Eenheid in diversiteit!

  • Herken jij een situatie waarbij het bijna onmogelijk lijkt elkaar te ontmoeten in diversiteit?

  • Loop je er tegen aan dat er vanuit opvattingen wordt gedacht?

  • Zoek je grip tijdens een fusietraject?

  • Ervaar je weerstand in een verandertraject en kom je er niet door?

Is het antwoord op één of meer van deze vragen JA?

Gun het jezelf hierover van gedachten te wisselen en neem vrijblijvend contact op.

De vraag stellen is hem beantwoord krijgen.

Herken je dit blog? Dat klopt, het is een publicatie uit 2015. Ik kom de vraag regelmatig tegen, hierom deel ik het blog opnieuw.

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

begeleiding in verandering

bottom of page